2020. augusztus 27., csütörtök

Mexikói földicseresznye-Physalis ixocarpa....../30mag./ NÖV.-096 - Jelenlegi ára: 200 Ft


 
"Physalis ixocarpa"
Észak-Amerika déli részén honos. Mexikóban és Közép-Amerikában,
valamint Kelet-Afrika hegyvidékein gyakran, Indiában, Kelet-Ázsiában,
Ausztráliában és Afrika megfelelő részein ritkábban termesztik.
Mexikóban és Guatemalában nagyra becsülik, és évezredek óta
termesztik. Két fő fajtája van: a pinponglabda nagyságú, nagy
zöld, amit termesztenek és a kisebb méretű (padlizsán)lila,
ami Mexikóban vadon szedhető gyomnövény.
A szubtrópusi-trópusi klímájú, napos helyeket és sok tápanyagot
tartalmazó talajt kedveli; hűvösebb régiókban egynyáriként
nevelhető, mert fagyérzékeny.
Az aztékok a paradicsomot xitomatlnak, a tomatillót pedig
miltomatl-nak hívták; az európaiak mindkettőt tomatl-ra rövidítették,
és emiatt a két fajt időnként máig összekeverik. A tomatillo
Európában sose lett népszerű, de az USA-ban a mexikói bevándorlók
nagyon elterjesztették.
A dúsan elágazó, felálló, tövükön fásodó szárú növények magassága
elérheti a másfél métert. Elliptikus, hegyes, ferde ékvállú levelei
csaknem kopaszak, hullámos szélűek és legfeljebb 6 * 3 cm-esek.
A virágok rövid kocsányokon, egyesével nőnek az elágazásokban és a
levélhónaljakban. A csésze zöld, ötcimpájú, a legfeljebb 25 mm
átmérőjű párta széles cimpái szétterülők, tölcséresek, sárgák,
a torokban barna foltokkal.
Termése széles, gömbölyded, kb. 5, 5 * 6, 5 cm-es bogyó, amit éréséig
körülzár a szalmasárga, papírszerű, hosszirányban bordás csésze.
A bogyó annyira kitölti a csészeköpenyt, hogy akár szét is szakíthatja.
Sima, fényes, kívül némileg ragacsos héja kb. 2 mm vastag, megérve zöld,
sárga, kék vagy ibolyaszínű. A pulpa szivacsos, lédús, érett állapotban
üveges zöldes vagy halványsárga. Íze savanykás, édes, zamatos, az egreséhez
hasonló, és sok lapos, kerekded vagy elliptikus, bézs színű, legfeljebb 3 mm-es magot zár magába.
Az ízletes, C-vitamindús bogyókat zölden vagy éretten szedik; hűvös és
száraz helyen, csészeköpenyükben több hónapig tárolhatók. Egyaránt eszik
zölden vagy érett állapotban, főzve vagy párolva, zöldségnek vagy lekvárként;
a friss, érett bogyókat nyersen is. Salátákhoz is keverik, de fogyasztják grillezve is. Levét üdítőnek isszák.
A tomatillo a mexikói salsa (fűszerszósz) egyik fő alapanyaga
(a többi hozzávaló a paradicsom, a chili, a vöröshagyma és a fokhagyma).
Van, hogy nyersen aprítják a kész salsába, máskor kevés vízben, fedett
serpenyőben 5-7 percig főzik, és ezután adják hozzá az ízesítőket.
A salsa fűszerezése területenként változik, de leggyakrabban borssal,
szurokfűvel és némi korianderzölddel ízesítik; sült hal-, és húsételekhez használják.
EGY KIS SEGÍTSÉG A KÜTYÜHÖZ! Katt...
 
 
 
1 ADAG 30 MAGOT TARTALMAZ!
  


Jelenlegi ára: 200 Ft
Az aukció vége: 2020-08-27 11:40 .